LAUREN BACALL – årvåken diva med rå stemme

I august 2014 var det over for en av Hollywoods store legender, skuespillerinnen Lauren Bacall som ble 89 år gammel. Bacall hadde en usedvanlig mektig utstråling og en av filmverdenens mest karakteristiske stemmer, en signatur av mørke drømmer og sensualitet. I Hollywoods gullalder strålte hun av en årvåkenhet og en tøffhet de fleste kunne se langt etter. Hun gjorde en av de mest oppsiktsvekkende debuter noensinne som 19-åring i Howard Hawks’ film To Have And Have Not med Humphrey Bogart, som også ble hennes fremtidige ektemann.

Det er først og fremst stilfulle film noir-klassikere som The Big Sleep (1946) og Key Largo (1948) Bacall vil bli husket for, og storfilmer som Gift deg med en millionær (1953), Written on the Wind (1956) og Mord på Orientekspressen (1974). Men hun jobbet helt til det siste og gjorde også flere store roller i nyere tid, f.eks i Dogville (2003) og Manderlay (2005) av Lars von Trier.

På Cinemateket får du nå The Big Sleep og Key Largo med Hollywoods stjernepar Bacall og Bogart. Begge filmene er på god, gammel filmrull. MER INFO:

THE BIG SLEEP  tirsdag 4. november
KEY LARGO  onsdag 5. november