MARTIN SCORSESE x 2

KONGEN AV NEW YORK-GANGSTERFILM. Martin Marcantonio Luciano Scorsese (f. 1942) har gitt oss noen av filmhistoriens største gangsterfilmer, som Taxi Driver (1976) og Goodfellas (1990). Typisk for Scorsese er New York-locations, lange tagninger, realistisk og resolutt vold, slow-motion teknikker, diegetisk musikk og referanser til Mike Powell-filmer. Det er også mye banning i filmene hans og The Wolf of Wall Street (2013) har rekord med 569 f-words.

Hans første spillefilm var I Call First (1967), og i 70-årene ble han medlem av “movie brats” med bl.a. Coppola, Spielberg, Lucas og De Palma. Gjennom regissør De Palma møtte han sin gode venn og samarbeidspartner Robert De Niro,  og begges karrierer tok helt av med Mean Streets (1973) og Taxi Driver (1976).

Til sammen har Scorsese regissert over 20 langfilmer og en rekke dokumentarer og tv-produksjoner. Han grunnla i 2007 World Cinema Foundation som jobber for bevaring og restaurering av glemte filmer. I 2011 ble det bekreftet at Scorsese sa ja til å regissere filmatiseringen av Jo Nesbøs suksessroman Snømannen. I det siste har han vært opptatt med dokumentarer, en tv-serie og en film om Frank Sinatra.

FILMQUIZ-GENERALENE GIR DEG SCORSESE!
Kenneth Flaa og Jan Fjeldal (som står bak byens populære FilmQuiz) introduserer begge Scorsese-filmene denne våren! 5-10 minutters presentasjon.

Kenneth og  Jan presenterer Parker
Begge Scorsese-filmene finner du her:
MEAN STREETS  onsdag 8. april
CAPE FEAR  tirsdag 12. mai

Mer info: MARTIN SCORSESE (IMDb)