MAX VON SYDOW X 3

Med en 70 år lang karriere i europeisk og amerikansk film, TV og teater, står Max von Sydow (1929-2020) som en av Sveriges største internasjonale skuespillere gjennom tidene. Han slo igjennom som korsfareren som spilte sjakk med døden i Det syvende segl (1957), en film som fikk stor oppmerksomhet utenfor Skandinavia. Han har portrettert store navn som Sigmund Freud, Fridtjof Nansen, August Strindberg, Carl Jung og Knut Hamsun, og har spilt både Jesus og djevelen. Hans samarbeid med regissørkjempen Ingmar Bergman over ti filmer er legendarisk. Skrekk-
filmfans vil kjenne ham igjen fra Eksorsisten (1973), James Bond tilhengere kjenner han som Bond skurk, og vår tids TV serie-fantaster husker ham som The Three-Eyed Raven fra Game of Thrones.

Von Sydows evne til å leve seg inn i yttergrensene til karakteren han spilte, gjorde ham til en internasjonal kjempe i filmverdenen. I 1997 giftet han seg med den franske dokumentarfilmskaperen Catherine Brelet, og inngikk fransk statsborgerskap i 2002. Max von Sydow døde i mars 2020 i sitt hjem i Provence. Han var da 90 år gammel og yrkesaktiv til det siste.

Høstens filmer med Max von Sydow er EUROPA, DET SYVENDE SEGLET og
EKSORSISTEN, klikk på filmene i høyre kolonne.