MICHAEL CURTIZ

Michael Curtiz (1886 – 1962) startet sin filmkarriere i hjemlandet Ungarn, hvor han jobbet både som skuespiller og regissør. Borgerkrigen som brøt ut tvang ham til å flykte, og han forlot etterhvert Europa for å bosette seg i Amerika og Hollywood. Han ble fort en av Warners Brothers viktigste regissører, og frem til 1953 regisserte han over 80 filmer.

Han samarbeidet med noen av Hollywoods største stjerner, som Humphrey Bogart, Bette Davis, Ingrid Bergman, Elvis Presley, Cary Grant og Lauren Bacall, for å nevne noen. I løpet av sine 26 år i Warner jobbet han i et hav av ulike sjangere og regisserte både actionfilmer, westerns, musikaler, krigsfilmer, romanser, historiske dramaer, skrekkfilmer, melodramaer, komedier og film noir-mesterverk.

Fordi Curtiz var så allsidig og produktiv, har han sjeldent fått den smigrende tittelen «auteur», men etterlater seg likevel noen av Hollywoods største klassiske suksesser. Den mest kjente er en av filmhistoriens mest feirede: Casablanca (1942), vist på Cinemateket den 8. september.

Og den 8. desember kan du se en av de beste Elvis-filmene som er laget: King Creole (1958.)


KING CREOLE – 8. desember