NORGES FREMSTE STUMFILMPIANIST PÅ BESØK

Tirsdag 22. mars får vi besøk av pianisten Kjetil Shjander Luhr som skal spille live til stumfilmen Nosferatu fra 1922. Det ligger an til en magisk kveld! Du har kanskje ikke sett ham før, siden han holder til i Oslo, men dette er pianisten som komponerte noen fantastiske lydspor til oss høsten 2021. Da viste vi de to norske stumfilmene Baldevins Bryllup og Jomfru Trofast fra 1920-tallet, og Luhr spilte inn musikk til begge to (i Oslo), for anledningen.

For hundre år siden laget man filmene helt uten lyd. I kinoens barndom var pianisten superviktig for å skape stemning, og sammen med Norges fremste stumfilmpianist tar vi deg med på en reise tilbake i tid.

Luhr jobber som profesjonell stumfilmmusiker i hovedstaden. Han kan improvisere på direkten, komponere egne stykker eller nytolke gamle verk. Han har bakgrunn fra rock og country, men har de siste årene satt musikk til filmer som Metropolis, Jeanne d’Arc, Nosferatu, Sherlock Jr. og en rekke andre stumfilmer. Som oftest finner du ham ved pianoet, men han spiller også andre instrumenter, blant annet trekkspill.

“Jeg behandler filmene som levende filmverk, ikke museumsgjenstander”, forteller han. Stumfilm er unikt fordi de inviterer til samspill med en musiker. Musikken endres hele tiden. Til Fritz Langs Metropolis hentet han f.eks. inspirasjon fra Vangelis’ Blade Runner-score, Kraftwerk og Giorgio Moroder. Nå er vi spente på hva som venter til skrekkfilmen Nosferatu!