PANAH PANAHI x 3

Han var lenge bekymret for å bli sammenlignet med sin berømte regissørfar, Jafar Panahi. Men iranske Panah Panahi (f. 1984) står ikke i skyggen av sin far. Han har funnet sin egen stil og fortellerstemme, og får nå velfortjent hyllest over hele verden. Med den imponerende debuten Veien videre (2021) føyer han seg inn i rekken av modige, dyktige filmskapere som lager film med høy risiko og “livet som innsats” i hjemlandet Iran, hvor makta fordømmer filmkunsten deres. Panah har forøvrig også gjort klippingen på høstens film 3 kvinner (2018) som er regisstert av hans far.

Panah Panahi tenkte på å forlate Iran, men han sier “since cinema is my passion and only way of expression, I cannot make films elsewhere”. Det er få i hans generasjon som ser noen fremtid i sitt eget land, på grunn av strenge restriksjoner og forbud. Alle tenker på å dra, sier han. I bilen i Veien videre synger familien iranske popsanger fra før revolusjonen i Iran, noe som ikke er uvanlig. Etter revolusjonen (1979) kom det strenge restriksjoner mot musikk, sang og film. Bilen er et fristed hvor ingen kan bli tatt for å synge eller spille musikk.

En ny film var i utvikling hos Panah Panahi, da Jafar Panahi plutselig ble fengslet i juli 2022, i hele 6 år. Nå ser det ut til at filmen må legges på is, og familien må bruke kreftene til å kjempe for rettferdighet for faren.

Høstens filmer av Panah Panahi:
VEIEN VIDERE (regissør) – 20. september
3 KVINNER (klipping) – 17. november