VICKY KRIEPS x 2

Vicky Krieps (f. 1983) fikk sitt internasjonale gjennombrudd med rollen som Alma i Paul Thomas Andersons Phantom Thread (2017). Hun mottok stor jubel fra et samlet kritikerkorps, blant annet for sin sterke tilstedeværelse ved siden av skuespillerkjempen Daniel Day-Lewis.

Hun er den første skuespilleren fra lille Luxembourg med internasjonal karriere. Luxembourg er hennes hjemland, men hun har også røtter og pass i Tyskland, siden hun har tysk mor. Hun startet karrieren på ymse teaterscener, og hadde forskjellige småroller i Luxembourgsk film og TV, deretter også tyske og franske produksjoner.

Hun debuterte i et par kortfilmer i 2008, og hadde sin første internasjonale birolle i Hanna (2011), action-thrilleren som satte en ung Saoirse Ronan på kartet. De siste årene har det blitt mange store roller for Krieps etter suksessen med Phantom Thread, bl.a. i den kritikerroste nyinnspillingen av Das Boot (2018-20), Bergman Island (2021) og hennes tolkning av Keiserinne Elisabeth av Østerrike i den storslåtte Corsage (2022), der hun også var medprodusent.

Bildet: Vicky Krieps filmen Bergman Island