ROY ANDERSSON x 2

Den svenske mesterregissøren Roy Andersson (f. 1943) har sin egen måte å kommentere samfunnet på. Hans tragikomiske univers i gråtoner er både dystert og fullt av varme og lun humor. Andersson er politisk engasjert, og filmene hans tematiserer ofte en kritisk holdning til materialismen i samfunnet.

Andersson debuterte med den vakre oppvekstskildringen En kärlekshistoria i 1970. Filmen ble en utrolig suksess, både blant publikum og kritikere. Men hans dystre film Giliap (1975) var det få som forstod seg på. I årene etterpå laget han flere nyskapende reklame- og informa-sjonsfilmer.

Etterhvert ville han bevege seg bort fra «den realistiske filmen» og gjøre filmene sine «mer lik maleriet» som han uttalte selv, og i 1991 kom den fantastiske kortfilmen Härlig är jorden. Her ser vi estetikken som har gjort Andersson så kjent. Finurlige bildekomposisjoner, sans for små detaljer, lange tagninger, absurde scener, minimale kamerabevegelser og vittige, grå karakterer i en tragikomisk setting.

Det store comebacket på kino kom i 2000 med Sanger fra andre etasje, en film som på ny ga Andersson suksess hos både publikum og kritikere. Det var starten på en trilogi «om det å være menneske», og Roy Andersson befestet sin status som en av de mest stilsikre og samfunnskritiske regissørene i moderne film.

EN DUE SATT PÅ EN GREN OG FUNDERTE OVER TILVÆRELSEN – 12. september
SANGER FRA ANDRE ETASJE – 6. november