ANDREJ TARKOVSKIJ x 3

Regissør Andrej Аrsenjеvitsj Tarkovskij (1932-1986) fikk mye motstand i sitt hjemland Sovjet, men han ga verden noe av det ypperste innen filmkunst. Poetiske, dypsindige og intense filmer, med melankoli og minner som sentrale elementer. Det ble bare syv spillefilmer før han døde i 1986, men alle filmene regnes som mesterverk som har hatt en formidabel innflytelse på filmhistorien.

Tarkovsjkij studerte musikk og arabisk, før han gikk på den sovjetiske filmskolen VGIK. Helt fra debutfilmen Ivans barndom (1962) hadde han suksess i utlandet. Men gjennom hele karrieren slet han med Sovjetiske myndigheter, som latterliggjorde filmene hans. Det førte etterhvert til hans eksil i Europa.

Verker som Solaris (1972), Speil (1975), Stalker (1979)  og Nostalghia (1983) viser Tarkovskijs evne til å bringe det spirituelle og metafysiske inn i filmene, med lange dvelende tagninger, bruk av slow motion og sprenging av tidsrammen. Han brukte filmkunsten som medium for å granske vårt forhold til tid, etter hans teori om “sculpting in time”.

IVANS BARNDOM  –  11. februar
ANDREY TARKOVSKY. A CINEMA PRAYER  – 17. mars
STALKER – 24. mars