BUSTER KEATON x 2

Buster Keaton (1895 – 1966) brakk nesten alle ben i kroppen gjennom sin karriere. Grunnen var alle de ustyrtelig morsomme og halsbrekkende stuntene hans, som han alltid insisterte på å utføre selv. Ingen filmtriks, ingen stuntmen. Buster Keaton var noe mer enn slapstick, han var kongen av stumfilmkomedie, tør vi påstå. Chaplin var også fabelaktig, men Keaton var hans vågale, sjarmerende, sofistikerte og beinharde «konkurrent».

Mannen hadde alle slags talenter. Han var skuespiller, regissør, produsent, forfatter og designer. Foruten sine ville stunts kjennetegnes Keaton av sitt vakre steinansikt, sin deadpan-humor, sine håpløse men virkningsfulle tilnærminger til
kvinner, og han vil bli husket for sine «pork pie hats». Hattene designet han selv, og hadde stort forbruk av dem under filmopptak, hvor de ofte ble ødelagt i stuntene eller rappet av fans.

Våren byr på to store komedier med Buster Keaton i nyrestaurerte versjoner. Generalen (1926) som er en folkekjær klassiker, kjent for mange, og
Our Hospitality (1923) som er mer sjelden å se. Men den er også kritikerrost, og regnes som ett av hans tidlige mesterverk. Klikk på filmene til høyre.