2001: A SPACE ODYSSEY

En av de mest innflytelsesrike verk i filmhistorien fyller 50 år! For noen er den en kultfilm av religiøse dimensjoner, for noen er den verdens beste science fiction-film, og for noen er den Stanley Kubricks kronverk.

Uansett hva man måtte mene om 2001: A Space Odyssey er én ting sikkert: Man har ikke opplevd filmen før man har sett og hørt den i en kinosal. Hvordan Kubrick bruker de visuelle effektene, som spektakulære perspektiver og kamerabevegelser, overgår alt annet vi har sett i sjangeren. Musikk av klassiske komponister som Johann og Richard Strauss, og ikke minst mer moderne Györgi Ligeti, underbygger de fantastiske bildene og tilfører filmen en ekstra dimensjon. Mangelen på tradisjonell narrasjon i store deler av filmen og en episodisk oppbygging åpner for ulike tolkninger, og Kubrick selv anbefaler at man kommer til kinosalen med et åpent sinn:

The feel of the experience is the important thing, not the ability to verbalize it. I tried to create a visual experience which directly penetrates the subconscious content of the material. – Stanley Kubrick

FILMFAKTA
Regi: Stanley Kubrick, UK/USA 1968.
Med: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter.
149 min. Engelsk tale, norsk tekst. Format: Analog film.
IMDb: 2001: A SPACE ODYSSEY