DAS BOOT

Das Boot beskriver en intens tokt med ubåten U-96 under andre verdenskrig. Filmen var starten på regissøren Wolfgang Petersens internasjonale karriere, den fikk strålende kritikk og ble nominert til hele seks Oscar-priser i 1982.

Høsten 1941. I den okkuperte havnebyen La Rochelle blir en ubåtkaptein beordret til å gjøre seg klar til tokt. Med et mannskap av unge eventyrlystne menn har ikke båten kommet lenger enn til et enkelt prøvedykk før dramaet begynner. Plutselig befinner uerfarne og erfarne menn seg sammen i en krigssituasjon, og ferden videre blir en lang og vanskelig en, hvor ytre så vel som indre konflikter stadig truer.

Det er lagt stor vekt på å gi en korrekt og realistisk skildring av livet i en ubåt. Petersen brukte kapteinen på den egentlige U-96 som konsulent, og skuespillerne ble holdt innendørs i de 63 dagene innspillingen varte. Perspektivet i filmen er hovedsakelig det som mannskapet ser, og etterhvert blir toktet en reise inn i en klaustrofobisk galskap. Alle scenene ombord ble dessuten filmet i den rekkefølge de vises i filmen (noe som ikke er vanlig når man lager film), slik at også den fysiske påvirkningen på skuespillerne ble realistisk som hår, skjeggvekst og lignende. Filmen blir av mange sett på som en av de beste krigsfilmene som er laget.

Wolfgang Petersen’s direction is an exercise in pure craftsmanship. – Roger Ebert

FILMFAKTA
Regi: Wolfgang Petersen, Tyskland 1981.
Med: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch.
208 min (Director´s Cut). Tysk tale, engelsk tekst. Format: Digital kinofilm.
IMDb: DAS BOOT