475 – WHEN MARRIAGE BECOMES PUNISHMENT

En dokumentar om kvinner i Marokko, etterfulgt av en paneldebatt om kvinner og menneskerettigheter!

Den marokkanske 16-årige Amina Filali begikk selvmord etter å ha blitt dømt til å gifte seg med sin påståtte voldtektsmann. Hennes tragiske død dominerte marokkansk og internasjonal media i mars 2012.

Myndighetene fulgte artikkel 475 av den marokkanske straffeloven, som fritar voldtektsforbryteren for straff hvis han gifter seg med offeret. Ett år etter inngått ekteskap, svelget Amina rottegift. Gjennom denne  saken, utforsker filmen de juridiske, politiske, religiøse og sosiale spørsmål som gjelder marokkanske kvinner, og samfunnets illusjon av likestilling som dekker over et inngrodd patriarkalsk system.

Denne visningen er en del av Internasjonal Uke og hører også til i filmserien “Stemmer fra hele verden” som er knyttet til Stemmerettsjubileet i 2013.
Arr: Mimeta, Senter for Kultur og utvikling, Sørnorsk Filmsenter, Cinemateket, Ordskifte, IMDI Sør i samarbeid med FN-sambandet og Kristiansand Kommune.

Panelet

Hanne Haaland fra Institutt for Utviklingsstudier (UiA)
Kristine Sødal fra Strømmestiftelsen
Cato Litangen fra Mimeta.
Ordstyrer: Joseph Salomonsen (IMDI Sør)

Språk/tekst
Filmen er spesialimportert fra Marokko og for det meste utekstet, med engelsk tale. Noen sekvenser er tekstet på engelsk, hvis det er andre språk som tales i filmen. Debatten vil trolig foregå på norsk.

Inngang
100,- / 50,- for medlemmer i Cinemateket

Filmfakta
Marokko 2012 – Regi: Nadir Bouhmouch
Original Music by Eric Long. 63 min
Format: DVD