A SIXHT PART OF THE WORLD m / livemusikk

Russisk stumfilm med livemusikk av postrock-bandet We Stood Like Kings, i samarbeid med postrockfestivalen VIVID på Aladdin.

(Inngang: 150,- / eller festivalpass. Se info lenger nede)

Tittelen A Sixth Part of the World refererer til Sovjetunionens enorme landområde på kloden, og filmen er en antikapitalistisk feiring av folket og industrien der. Filmen er en slags dokumentarisk bildemontasje med kyrilliske tekstplakater (tekstet på engelsk), som forteller om Sovjets mange utkantstrøk og fremskritt og viser mangfoldet i det “komplette sosialistiske samfunnet”. Den kjennetegnes av Vertov´s eksperimentelle filmstil, som mange kjenner fra hans stumfilmklassiker Man with a Movie Camera (1929), som er rangert blant verdens beste filmer.  Vertov brukte mange nye vågale teknikker og hans teori om Kino-Pravda («kinosannhet») inspirerte den senere dokumentarfilmsjangeren Cinéma vérité (fransk for «sannferdig kino»). Hans visjon var å fange ulike øyeblikk av virkelighet og sette dem sammen på en sånn måte at det kommer frem en annen og dypere sannhet. Vi ser hvordan Vertov leker seg med kinematografien for å vise oss “sannheten om Sovjet”.

FILMFAKTA
Regi: Dziga Vertov, USSR 1926. Digital visning. 73 minutt. Engelsk teksting.

Visningen er i samarbeid med VIVID
VIVID er en to dagers enestående og intim post-rockfestival på Aladdin, hvor bandene spiller live i storsalen med videokunst på det store kinolerretet i bakgrunnen. Setene i salen fjernes og det legges opp til en uhøytidelig og laidback stemning for publikum i alle aldre. Bandene kommer i år fra England, USA, Tyskland, Finland, Belgia, Sverige og flere fra Norge. VIVID arrangeres i år for 2. gang av Timo Helmers og Idunn Sem, med hjelp av mange frivillige ildsjeler. Mer info: www.vividpostrock.no

Livemusikk av WE STOOD LIKE KINGS
Postrock-bandet We Stood Like Kings fra Belgia har siden 2011 spesialisert seg på live performance til stumfilmer og har turnert Europa rundt med konseptene Berlin 1928 og USSR 1926. Med piano som sentralt intrument, bygger de opp en vegg av lyd som blander myke, episke, intense og raffinerte partier. Bandet har komponert et lydspor til Walther Ruttmanns Die Sinfonie der Großstadt (Berlin 1927), som ble utgitt i 2014 og fremført i mer enn sytti kinosaler og rockarenaer i Europa. Musikken til Dziga Vertovs A Sixth Part of the World (USSR 1926) er bandets nye prosjekt – som du kan nå kan oppleve på VIVID / Cinemateket!

INNGANG
Kun “Sixth Part of The World”-eventen  150kr
Festivalpass VIVID:  500kr
Student Festivalpass:  400kr
Dagspass fredag 23. sept:  250kr​
Dagspass lørdag 24. sept:  350kr