AI WEIWEI: NEVER SORRY

Møt den uredde kinesiske kunstneren og aktivisten Ai Weiwei (f. 1957) i en dokumentar som viser hvor vanskelig det er å være rebell i et lukket og ufritt Kina. Filmen følger ham i nærgående intervjuer, på utstillinger hvor han blir tatt imot som en superstjerne, og i konfrontasjoner med kinesisk politi.

Ai har i de senere år markert seg som systemkritiker og dissident, blant annet med kritikk mot Kinas myndigheter, og han er en ustoppelig forkjemper for demokrati og menneskerettigheter. Nylig valgte han å trekke et stort kunstverk fra en utstilling på AROS i Danmark, som en reaksjon på dansk flyktningepolitikk.

Ai Weiwei ble kåret som verdens mest innflytelsesrike kunstner i 2011 av det britiske magasinet for samtidskunst ArtReview. Siden 2008 har han vært kjent over hele verden fordi han designet Beijings nasjonalstadion “Fugleredet”. Han er også kjent for en rekke samfunnskritiske installasjoner og verk, blant annet “Sunflower Seeds” i Tate Modern,
London (2010) som bestod av 100 millioner håndmalte solsikkefrø. Verket kan ses som en kommentar til kinesisk industri, og til sulten som rår i store deler av befolkningen. Solsikkefrø har også en spesiell symbolikk i Kina. På kulturrevolusjonens propagandabilder ble Mao ofte framstilt som sola og kineserne som solsikker som vendte seg mot ham.

Kinesiske myndigheter følger Ai Weiwei med falkeblikk og skal ha prøvd å stoppe ham ved å stenge bloggen hans, banke ham opp, ødelegge hans nybygde studio og holde ham i forvaring. Han ble også arrestert i 2011 på grunn av “skatteundragelse”, og løslatt 81 dager senere. Mange mener at anklagene er grunnløse og at arrestasjonen hadde rot i Ai Weiweis politiske aktivisme.

FILMFAKTA
Regi: Alison Klayman, USA 2012
Dokumentar. Engelsk tale, utekstet. Format: BD
Se programhefte.
IMDb-info: AI WEIWEI: NEVER SORRY