ARVEN – nyrestaurert

Kritikerrost og tragikomisk familieoppjør med Espen Skjønberg i strålende rolle. Filmen konkurrerte om Gullpalmen i Cannes mot «Apocalypse Now» og «Blikktrommen» i 1979!

Skipsreder Skaug dør som barnløs enkemann. Familien kan overta formuen dersom arvingene blir enige om å drive rederiet videre. Med tragikomiske smil i øyekroken avdekker Breien hva som kan røre seg på dypet hos dem som arver: Forvirring, dårskap, grådighet og ondskap, men også strukturer som er med på å skape dette. Her slipper Espen Skjønberg til i en av sine altfor få storroller i norsk film. Filmen er den siste norske filmen som har vært med i hovedkonkurransen i Cannes, hvor den var nominert i to klasser.

Anja Breien konkurrerte om Gullpalmen mot 17 menn og filmer som «Apocalypse nå!» og «Blikktrommen» i Cannes i 1979. Les mer om dette her: Slik var Cannes-konkurransen for 36 år siden

ANJA BREIEN
En av Norges fremste filmskapere fyller 75 i år, og på alle landets cinemateker kan du nå se Anja Breien (f.1940) sitt familieoppgjør Arven (1979) i nyrestaurert versjon. Filmen ble laget noen få år etter kinosuksessen med Hustruer (1975). Breien har i løpet av sin produktive karriere vågalt vekslet mellom ulike sjangere, fiksjon og dokumentar, spillefilm og kortfilm. Et tydelig samfunnsmessig engasjement preger alle filmene hennes.

FILMFAKTA
Regi: Anja Breien, Norge 1979
Med: Espen Skjønberg, Anita Björk, Hæge Juve.
1t 35 min. Norsk tale, utekstet. Digital kinofilm.