BLADE RUNNER

Magisk, skitten og ekstremt vakker sci-fi klassiker fra 80-tallet!
Stedet er Los Angeles i år 2019. Byen er en metropol som for lengst har druknet i sin egen forurensning, og hvor gatene alltid er mørke og fylt til trengsel. Det regner konstant. Deckard (Harrison Ford) er en “blade runner” på jakt etter fire kunstig skapte mennesker, såkalte “replikanter”. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å lage menneskeaktige roboter så naturtro at det er umulig å se forskjell på mennesker og roboter. Replikantene har ekstrem ekstrem styrke, hurtighet og intelligens – og de har begynt å gjøre opprør mot sine skapere. Det er blade runneren’s oppgave å få has på dem.

Blade Runner er stadig mesterregissør Ridley Scotts (Alien, Gladiator) uovertrufne fremtidsvisjon. Med sin slumvakre, film noir-inspirerte estetikk og sine komplekse spørsmålsstillinger rundt hva det egentlig vil si å være et menneske, er den en tidløs science fiction-klassiker til glede for både gamle og nye seere. Blade Runner er et soiokulturelt tanke-eksperiment som stiller spørsmål ved hvor mennesket slutter og maskinen begynner. Det er også en betagende kjærlighetshistorie som utspiller seg i de styggvakre omgivelsene.

SMAKEBIT

Gjennom årene er det blitt sluppet hele sju forskjellige versjoner av Blade Runner. På Cinemateket er det den Scott-godkjente “Director’s Cut” fra 1992 som vises.

Filmfakta
USA, 1982/1992 – Regi Ridley Scott
Med: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah
Musikk: Vangelis m.m.
Eng tale, norsk tekst, 117 min
Format: 35mm, analog filmrull
IMDb-filminfo: BLADE RUNNER