A DANGEROUS METHOD

Vi får et glimt inn i det konfliktfylte forholdet mellom psykiateren Carl Jung, Sigmund Freud og den vakre, men forstyrrede Sabina Spielrein. Personlig utforskning av sensualitet, ambisjoner og svik setter spor som endrer moderne tenkning. Filmen er basert på sanne hendelser og handler om utviklingen av psykoanalysen. Regissør David Cronenberg er ellers kjent for filmer som History of Violence, Naked Lunch, The Fly og Videodrome. Den siste vises  også på Cinemateket i høst.

TRAILER

FOREDRAG
Psykologspesialist SONDRE R. LIVERØD – også kjent som webpsykolog (www.webpsykologen.no) – kommer til Aladdin! Han holder et 20 minutters foredrag om «den farlige metoden» før filmen. Visningen er et samarbeid med Psykologforeningen. Mer om innholdet i Liverøds foredrag:

DEN FARLIGE METODEN – Hvordan fungerer teknikkene som kan forandre vårt indre liv?
Noen mener at 95 % av det vi foretar oss er styrt av ubevisste mekanismer. Gjennom oppveksten utvikler vi selvfølelse, identitet og livsperspektiver som er farget av våre erfaringer, opplevelser og våre relasjoner til andre. Mange livsmønstre ligger gjemt i dypet av vårt psykologiske liv. Den farlige metoden handler om å gå inn i psykens operativsystem for å identifisere livsmønster som skaper symptomer, forstyrrer livskvalitet eller hindrer oss i å nå våre mål. Freud mente det handlet om å gjøre det ubevisste bevisst, og denne metoden har psykologien videreutviklet i mange år etter Freuds død. Fremdeles hviler mye av dagens psykoterapeutiske teorier på Freuds banebrytende arbeid. Carl Jung var en av Freuds mest kjente elever, og deres intense forhold var viktig for utviklingen av psykoanalysen.

FILMFAKTA
Canada / Storbritannia m.m. 2011 – Regi: David Cronenberg
Med: Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley
1 t. 39 min. Eng. tale, norsk tekst.
Format: Bluray
IMDb filminfo: A DANGEROUS METHOD