BREIF ENCOUNTERS

Det ukrainske filmarkivet har bedt verden vise sin solidaritet gjennom å vise perler fra deres arkiv. Med kulturarven de sitter på, og situasjonen de er i, er det ikke vanskelig for de syv Cinematekene i Norge å følge oppfordringen.

Brief Encounters (Korte møter) er på høstens program, og sovjetisk-ukrainske Kira Muratova har både regi, manus og en av hovedrollene. I filmen møter vi Valentina som står og lurer på om hun skal ta oppvasken eller skrive en politisk tale, da hun plutselig får sin unge, nye hushjelp på døren. Filmen består av flere slike menneskemøter, og hverdagslige samtaler med mange lag, som sier mye om datidens Sovjet. Alt for mye ifølge sovjetiske myndigheter, som forbød filmen frem til perestrojkaen på 80-tallet.

KIRA MURATOVA
Den sovjetisk-ukrainske filmskaperen Kira Muratova (1934-2018) var en stor personlighet som mange i Ukraina og Russland kjenner til. Flere av hennes filmer fra 60/70-tallet ble sensurert av sovjetiske myndigheter. Muratova hadde en forkjærlighet for den svarte komedien, ofte med absurde og morbide innslag, som kolliderte kraftig med myn-dighetenes interesser. Men filmene har betydd mye for mange, og har også vakt internasjonal anerkjennelse. Muratova bodde store deler av sitt voksne liv i Odessa, Ukraina, frem til sin død i 2018.