DAUGHTERS OF THE DUST

Vi skal til den vakre øya Dataw Island i Sør-Carolina i starten av det 20. århundre. Familien Peazant er en afro-amerikansk familie som har levd på denne øya i generasjoner. Forfedrene deres ble ført dit som slaver for århundrer siden, og øyboerne utviklet et språk – kjent som Gullah eller “Sea Island Creole English”. Generasjonene er i ferd med å splittes, siden mange av de unge er i ferd med å forlate forfedrenes land. De trekkes mot fastlandet og en mer moderne, “sivilisert” livsstil.

Daughters of the dust er en personlig søken etter egne røtter, hvor regissør Julia Dash fordyper seg i sin egen families historie. Samtidig forteller hun millioner av afro-amerikaneres historie.

Filmen vises 6. mars i samarbeid med 8. mars-komiteen i Kristiansand, som har program i en hel uke, med fokus på viktige kvinnestemmer.

JULIE DASH
Filmregissør Julie Dash ble historisk da hun som aller første afroamerikanske kvinne laget en kinofilm som fikk bred distribusjon i USA. Filmen var Daughters Of The Dust, og på Sundance vant den også pris for beste foto. Nå er filmsuksessen fra 1991 restaurert og kan oppleves på stort lerret.