CIRCUMSTANCE

“I’ve always had the tendency to cause trouble,” forteller regissør Maryam Keshavarz i forbindelse med debutfilmen Circumstance. En nydelig, vakker, lidenskapelig og tankevekkende film, som har vunnet mange priser, blant annet publikumsprisen på Sundance. Men den satte sinnene i kok i hjemlandet Iran. Vi møter to venninner som har et helt spesielt vennskap. Den frimodige Atafeh er fra en velstående, liberal familie. Hennes beste venninne, Shireen, sliter med familiens stempel, på grunn av sine avdøde foreldres anti-revolusjonære tekster.

Etterhvert utvikler vennskapet seg til noe mer mellom jentene. De søker friheten, og drømmer om å kunne leve ut sine drømmer og lengsler. Men når Atafeh sin bror får mistanke om at de har et forhold, legger han en rekke planer for å splitte dem.

Filmen vises 7. mars i samarbeid med 8. mars-komiteen i Kristiansand, som har program i en hel uke, med fokus på viktige kvinnestemmer.

MARYAM KESHAVARZ
Maryam Keshavarz (f. 1975) er en iransk-amerikansk filmskaper. Hennes modige debutfilm Circumstance (2011) ble bannlyst i Iran. Hun lever med trusler og har forbud mot å komme inn i landet. Internasjonalt er hun svært anerkjent, og fikk med seg Susan Surandon i hovedrollen i sin andre film, Viper Club (2018). Hennes nyeste film, The Persian Version (2023) er også pribelønnet og kritikerrost. Og bannlyst.