DEN GRØNNE SYKKELEN

En sjarmbombe fra et lukket land. Saudi-Arabia er et land uten kinoer, og denne kontroversielle feelgood-filmen er landets aller første spillefilm laget for kino. Filmen har vunnet publikums hjerter verden over.

Wadjda drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. Mens moren hennes er opptatt med å overbevise faren om å ikke finne seg kone nummer to, prøver Wadjda å skaffe penger til å kjøpe sykkelen selv. På skolen er hun kjent som en liten bråkmaker. Da hun melder seg opp i en konkurranse i Koran-resitasjon der førsteprisen er en pengesum, får lærerne bakoversveis. En sjarmerende og engasjerende fortelling om ei jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei.

Den unge skuespilleren Waad Mohammed i hovedrollen er virkelig et funn. Filmen er regissert av den modige Haifaa Al-Mansour, en kvinne som både er svært kontroversiell og høyt respektert i sitt hjemland Saudi-Arabia.

Filmen er ingen bitende kritikk av det saudiarabiske samfunnet. I stedet får den på en intelligent måte fram handlingsrommet jenter og kvinner har og at dette handlingsrommet ikke er statisk, men utfordres hele tiden. Filmen viser kvinners enorme utfordringer i det saudiarabiske samfunnet uten at de blir redusert til ofre som ikke har mulighet til å forandre sine egne liv.

FILMFAKTA
Regi: Haifaa Al-Mansour, Saudi-Arabia 2012.
Originaltittel: Wadjda. Med: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdulrahman al-Guhani.
97 min. Arabisk tale, norsk tekst. Digital kinofilm.
IMDb-info: DEN GRØNNE SYKKELEN
Se programhefte.