Edvard Munch

EDVARD MUNCH
Cinemateket feirer Edvard Munchs 150-års jubileum! Hans turbulente liv er festet til lerretet på mesterlig vis av regissør Peter Watkins, og filmen «Edvard Munch» er basert på en del av Munchs dagbøker.

Edvard Munch var en tidlig representant for ekspresjonismen og fikk derfor naturligvis mye motgang og kritikk før han oppnådde verdensberømmelse. Gjennom hele sitt voksne liv var han sterkt preget av sin oppvekst der han mistet mange nære. Han hadde temperament og humørsvingninger og var ofte fullstendig oppslukt i kunsten.

Peter Watkins fantastiske kunstnerportrett fra 1974 er en radikal biografifilm, egenrådig fotografert av Odd-Geir Sæther som i den senere tid har stått bak kamera i David Lynch’ Inland Empire. Med den særegne pseudo-dokumentariske stilen og bruk av amatørskuespillere følger filmen Munchs forhold til sin dypt religiøse, borgerlige familie, hardt rammet av sinnsykdom, sykdom og død. Hans møte med Christiania-bohemens kamp mot det bestående og de første vanskelig forhold til kvinner blir skildret med tidens klassemotsetninger og kulturkamp i bakgrunnen. Filmen blir betraktet som et solid kunstner-
portrett, og  Ingmar Bergman kalte filmen for “et verk av et geni”.

Inngang: 70,- / 50,- (medlemmer)

Filmfakta:
Storbritania, 1974
Regi Peter Watkins
Med: Geir Westby, Gro Fraas, Kjersti Allum, Erik Allum
Språk: eng/norsk, 2 t 47 min
IMDb-info: EDVARD MUNCH