EVIGHETEN OG EN DAG – intro v/ Einar Guldvog Staalesen

Forfatteren Alexandros (Bruno Ganz) må forlate sitt hjem ved havet i regntunge Thessaloniki, fordi han skal legges inn på et sykehus. Når han finner et brev fra sin avdøde kone, skrevet for tretti år tilbake, utløser dette en reise gjennom tid og rom, fortid og nåtid. Minner fra lykkeligere dager får ham til å reflektere over livet sitt, og gjennom et møte med en liten albansk flyktning, som han redder fra menneskehandlere, nærmer han seg en forsoning med livet.

Theo Angelopoulos er en av etterkrigstidens mest anerkjente europeiske regissører, og Evigheten og en dag gjør det klart hvorfor. Dette er en personlig film, med vakre bilder filmet i lange, flytende tagninger og en hypnotiserende filmmusikk. Filmen vant gullpalmen i Cannes i 1998.

EINAR GULDVOG STAALESEN
Det blir innledning ved Einar Guldvog Staalesen som har møtt regissør Theo Angelopoulos flere ganger og opplevd hans komponist Leni Karaindrou i full musikalsk utfoldelse. Staalesen er en norsk filmkritiker og tidligere NRK-journalist. Han er mest kjent som programleder for filmmagasinet Mørkets opplevelser og filmkritiker i Kulturnytt på NRK P2.

FILMFAKTA
Regi: Theodoros Angelopoulos, Frankrike/Italia/Hellas/Tyskland 1998.
Originaltittel: Mia aioniotita kai mia mera.
Med: Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio.
137 min. Gresk/eng./it. tale, norsk tekst. Format: Analog film.
IMDb: EVIGHETEN OG EN DAG