FANT – Tema: Farlige fordommer

Filmen FANT er en del av et større arrangement over 2 kvelder med temaet «FARLIGE FORDOMMER – rom/romanifolket og nøden i Europa» i samarbeid med FN-sambandet, Arkivet og HIFO.

Program:
● Filmvisning: FANT (95 min) – fanteferd langs Sørlandskysten
● SOFASAMTALE med ordfører Arvid Grundekjøn og professor Jan Holljen Thon (UiA). Ordstyrere: Thomas V.H. Hagen (Stiftelsen Arkivet) og Kristian Røssaak (FN-sambandet).
● Musikalske innslag v/ GEORG

I filmen FANT møter vi den unge, foreldreløse jenta Josefa rømmer fra sin slemme onkel og blir etter hvert kjæreste med tateren Fændrik. Han er uvøren og full av innfall og tilhører et sjøfarende taterfølge som reiser rundt på Sørlandet. Fant er på mange måter typisk for datidens syn på taterfolket og deres kultur. Filmen er en av våre mest folkekjære filmer og en av få norske filmer med status som mesterverk.

Temadager (2 dager):
FARLIGE FORDOMMER
Rom / romanifolket og nøden i Europa
Massearbeidsledighet, økonomiske nedgangstider, kamp om ideologi og raseteorier var sentrale komponenter i den dødelige miksen som utløste andre verdenskrig. Mange kommentatorer peker på at dagens Europa ligner den tida. Hatretorikk og vold mot innvandrere, romfolk, jøder og muslimer tiltar. Selv her i vår beskyttede utkant ser vi illevarslende tegn. Kanskje er vi ikke så nestekjærlige og tolerante som vi liker å tro? Har vi lært noe av historien?

Til å belyse ulike problemstillinger ved dette temaet – historisk og i dag – viser vi den norske klassikeren Fant (1937) og den ungarske samtidsfilmen Just the Wind (2012). I forbindelse med visningene blir det debatt med inviterte gjester og kulturelle innslag. Arrangører: Stiftelsen Arkivet, FN-sambandet Sør, HIFO Agder og Cinemateket i Kristiansand. Arrangement er støttet av Vest-Agder Fylkeskommune.

Inngang:
En  kveld: 70,- / To kvelder: 100,-
Cinematekets medlemmer: 50,- for 2 kvelder

FILMFAKTA
Norge, 1937
Regi: Tancred Ibsen
Med: Alfred Maurstad, Guri Stormoen, Sonja Wigert
Norsk tale, 95 min. Format: 35 mm analog film.
IMDb-info: kommer