JUST THE WIND / Tema: Farlige fordommer

Premiere! Ny, prisbelønnet og Oscar-nominert film om hverdagen til en romanifamilie i Ungarn. Filmen JUST THE WIND er en del av et større arrangement over 2 kvelder med temaet «FARLIGE FORDOMMER – Rom/romanifolket og nøden i Europa» i samarbeid med FN-sambandet, Stiftelsen Arkivet og HIFO.

Program:
● Kortfilm: MONEY BACK PLEASE (12 min). Regi: Even Hafnor (info om filmen)
● Kinopremiere/hovedfilm: JUST THE WIND (86 min)
● SOFASAMTALE med historiker Johanne Bergkvist og Natalina Jansen (prosjektet “De norske roms historie”) Ordstyrere: Thomas V.H. Hagen (Stiftelsen Arkivet) og Kristian Røssaak (FN-sambandet)
● Servering av ROMANISUPPE i foajeen

Filmen Just the Wind ble omtalt i Aftenposten som «Filmen du ikke får se» Vi har fått tak i den til Kristiansand fra utlandet!

Vi møter Mari som bor sammen med sin syke far og to barn i et skur i skogen. Deres levekår er beskjedne, som hos sine andre romaninaboer. I århundrer har deres familier blitt trakassert og referert til som sigøynere. For ikke lenge siden ble fem hele familier i området drept i sine egne hjem, og familien er i frykt. Mari sjonglerer to jobber, tenåringen Ana sliter med skolen, og unge Rio har lagt sine egne hemmelige planer…

En rørende, stillferdig og tankevekkende film, basert på virkelige hendelser. Fremragende skuespill og en nesten dokumentarisk stil gir et helt spesielt nærvær til situasjonen. Filmen har gjort det stort på festivaler og kinoer i Europa, men er ikke vist på norske kinoer.

Temadager (2 dager):
FARLIGE FORDOMMER
Rom / romanifolket og nøden i Europa
Massearbeidsledighet, økonomiske nedgangstider, kamp om ideologi og raseteorier var sentrale komponenter i den dødelige miksen som utløste andre verdenskrig. Mange kommentatorer peker på at dagens Europa ligner den tida. Hatretorikk og vold mot innvandrere, romfolk, jøder og muslimer tiltar. Selv her i vår beskyttede utkant ser vi illevarslende tegn. Kanskje er vi ikke så nestekjærlige og tolerante som vi liker å tro? Har vi lært noe av historien?

Til å belyse ulike problemstillinger ved dette temaet – historisk og i dag – viser vi den norske klassikeren Fant (1937) og den ungarske samtidsfilmen Just the Wind (2012). I forbindelse med visningene blir det debatt med inviterte gjester og kulturelle innslag. Arrangører: Stiftelsen Arkivet, FN-sambandet Sør, HIFO Agder og Cinemateket i Kristiansand. Arrangement er støttet av Vest-Agder Fylkeskommune.

Inngang:
To kvelder: 100,- / kun siste kveld: 70,-
Cinematekets medlemmer: 50,- for 2 kvelder

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=SbEIsireE2I&w=500]

FILMFAKTA
Ungarn/Ty./Fr. 2012. Regi: Benedek Fliegauf
Med: Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Lajos Sárkány
86 min. Ungarsk tale, eng tekst. Format: DCP (digital kinofilm)