If…

If… er Lindsay Andersons mest kjente film, og en ruvende klassiker i den britiske filmhistorien. Dette er også et prakteksempel på en type engasjert film, fri og nesten sprudlende i formen, både involverende og underholdende, og mer satirisk enn agitatorisk.
Inspirert av Jean Vigos Zéro de conduite har Anderson laget en krass kommentar til de underkuende mekanismene i den britiske skolen og i det britiske samfunnet. Unge Mick Travis kommer tilbake til den undertrykkende kostskolen etter en pulserende sommer i London. Skolen drives med jernhånd av tyranniske lærere, men Travis har en fandenivoldsk opprører i kroppen og lar seg ikke kue så lett.

If… skildrer et skoleår – på Eton eller på en annen av de berømte britiske anstaltene som produserer og oppdrar nye generasjoner av ledere og overklasse. Hele spekteret av tradisjoner, hvis absolutte hellighet aldri får trekkes i tvil, blir levendegjort – de eldre elevenes makt over de yngre, den homoseksuelle atmosfæren og det strenge straffesystemet. Skolen er både virkelighet og fantasi, og en perfekt metafor for det etablerte systemet.

If… henter sin inspirasjon mange steder: surrealistiske episoder blandet med dokumentarisk realisme, fremmedgjøringseffekter à la Brecht og naturligvis tidens antiautoritære tanker. Produksjonsåret er 1968 og Kiplings idealer i diktet «If» står ikke nødvendigvis høyt i kurs.

 

Originaltittel: If…
Land: Storbritannia
År: 1968
Med: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Robert Swann
Lengde: 111 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten