INLAND EMPIRE

Skuespilleren Nikki Grace (Laura Dern) jobber på en filminnspilling i Hollywood, som etter hvert fortoner seg som et mareritt i kjent Lynch-stil. Stikkord er bl.a. menneskesmugling fra Øst-Europa, en forhekset filminnspilling og en del scener fra Lynch sitt prosjekt Rabbits. Hva Inland Empire handler om er mildt sagt utydelig, skuespillerne visste det ikke og Lynch delte ut dialoger i forkant av hver enkelt scene.

Da Inland Empire kom i 2006, ble den omtalt som den mest eksperimentelle Lynch-filmen så langt. Det er den første hele filmen Lynch har spilt inn med digitale kameraer (norske Odd-Geir Sæther er en av fotografene), og han har uttalt at han nå er ferdig med å bruke analog film. Laura Dern briljerer i rollen som skuespillerinnen Nikki Grace. Lynch prøvde å få henne nominert til en Oscar for rollen, og valgte blant annet å promotere henne sammen med en levende ku i et veikryss.

I like dogs. I used to raise rabbits. I’ve always loved animals. Their nature. How they think. I have seen dogs reason their way out of problems. Watched them think through the trickiest situations. – Freddie Howard  (Harry Dean Stanton) i Inland Empire.

[youtube_sc url=»https://www.youtube.com/watch?v=MsF7D02RO4A»]

FILMFAKTA
IMDb: INLAND EMPIRE
Regi: David Lynch, USA/Polen/England 2006
Med: Laura Dern, Grace Zabriskie, Justin Theroux, Harry Dean Stanton.
192 min. Eng tale, norsk tekst. Format: Analog film