MULHOLLAND DRIVE

Betty reiser fra landsbygda og kommer til Hollywood full av håp og drømmer. I leiligheten hun skal låne av sin bortreiste tante møter hun en ukjent kvinne med hukommelsestap, en mørkhåret femme fatale med en håndveske inneholdende 50.000 dollar og en blå nøkkel. Sammen prøver de å finne ut hva som egentlig har skjedd. “Mulholland Drive blander Lynch film noir, surrealisme, Hollywood-romantikk, absurd humor, mystikk, vold og lesbisk sex i en symbolladet historie som verken har begynnelse eller slutt. Så å si alle scenene er pirrende fullkomne i alle sine antydninger, du blir sittende forventningsfull og gispe etter mer,” skrev anmelder Kurt Hanssen om filmen i 2001.
Det er ikke godt å si hva filmen handler om men Lynch utforsker noen av sine favorittemaer også her: minner, hukommelsestap, øde veier, ulykker, identiteter, motsetninger, og alter egoer. Filmen hadde premiere i 2001, og ga Lynch en Oscar-nominasjon for beste regi. I 2016 kåret BBC (sammen med 177 filmkritikere fra hele verden) Mulholland Drive til “Århundrets beste film”.

«Dette er en av de mest trollbindende filmene jeg har sett. Den fascinerte, gjorde meg nysgjerrig og surret rundt i hodet mitt i flere døgn etterpå. Den gjør det fremdeles. Filmen er et puslespill som kanskje ikke går opp.» – Birger Vestmo, Filmpolitiet

FILMFAKTA
Regi: David Lynch, USA/Frankrike 2001.
Med: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux, Ann Miller.
Engelsk tale, utekstet. 146 min. Format: Digital kinofilm
IMDb: MULHOLLAND DRIVE