NÓI ALBINÓI

Vi får hyggelig besøk av Michael Schulte som er professor på UiA. Han er selv fra Island, og holder en kort innledning før filmen (ca. 5 min).

17 år gamle Nói bor på et lite tettsted sammen med sin gamle bestemor, i et hjem der tiden og stilen har stått stille siden femtiårene. Han har barbert av seg alt håret og går rundt med lue. Faren som er drosjesjåfør, Elvis fan og alkis, kommer innom en gang i blant. Nói lever mye i sin egen fantasiverden i kjelleren under huset, men en dag kommer datteren til bokhandleren på tettstedet til byen. Og Nói synes hun er uendelig vakker.

Islandske dramakomedier har ofte et kult filmspråk og underfundig humor, samtidig som et vemod ligger i bunnen. Det gjelder virkelig for denne filmen, som beskriver et halvisolert miljø av folk, som bor midt i en storslagen, krevende natur. Regissør Dagur Kári beskriver lokalbefolkningen med både varme, humor og ironi. Som tilskuer kommer man tett innpå unggutten Nói, som sliter i livet sitt, mesterlig spilt av Tómas Lemarquis.