NORSFERATU – med live pianist

BILLETTER | Åpent 17.30 | Film 18.00 | Kr. 70,- | BAR PÅ ALLE VISNINGER

Stumfilmen Nosferatu fyller 100 år, og nå kan du se den med live piano!! Denne filmen var den aller første filmatiseringen av Bram Stokers roman “Dracula” fra 1897. Mange mener at det også er den beste. Ingen har som F. W. Murnau fått frem romanens gotiske stemning og melankolske undertone.

Vi møter den nygifte Hutter som forlater sin hustru for å reise til de karpatiske fjellene og avslutte en forretningsavtale med den mystiske greven Orlok. Når greven flekker tenner, går fortellingen fra forventningsfull uhygge til ren skrekk. Max Schreck er ikonisk i tittelrollen og 100 år etter premieren er Nosferatu fremdeles en uforglemmelig filmopplevelse. Max Schreck var såpass overbevisende som vampyr i Nosferatu i 1922 at det gikk rykter om at Schreck var en ekte vampyr. Men sannheten er at Schreck (som betyr “skrekk” og faktisk er hans fødenavn) var en etablert og meget dyktig teaterskuespiller som bl.a. hadde spilt i stykker av Bertolt Brecht.

KJETIL SCHJANDER LUHR – stumfilm-pianisten på besøk!
Han er pianisten som komponerte noen helt magiske lydspor til oss høsten 2021. Da viste vi de to norske stumfilmen Baldevins Bryllup og Jomfru Trofast fra 1920-tallet. Nå i mars kommer Luhr på besøk til oss! Han skal spille piano live til stumfilmen Nosferatu fra 1922, og vi kan nesten ikke vente.

For hundre år siden laget man filmene helt uten lyd. I kinoens barndom var pianisten superviktig for å skape stemning, og sammen med Norges fremste stumfilm-pianist tar vi deg med på en reise tilbake i tid.

Luhr jobber som profesjonell stumfilm-musiker i hovedstaden. Han kan improvisere på direkten, komponere egne stykker eller nytolke gamle verk. Han har bakgrunn fra rock og country, men har de siste årene satt musikk til filmer som Metropolis, Jeanne d’Arc, Nosferatu, Sherlock Jr. og en rekke andre stumfilmer. Som oftest finner du ham ved pianoet, men han spiller også andre instrumenter, blant annet trekkspill.

Regi: F. W. Murnau, Tyskland 1922.
Med: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schroeder.
72 min. Sorthvit stumfilm. Nyrestaurert digital film.
IMDb: NOSFERATU

BILLETTER
Link til billetter finner du øverst i filmomtalen.
(Hvis du har problemer med å kjøpe billetter på nett, her er en enkel oppskrift)