NOSFERATU: NATTENS VAMPYR

Werner Herzog’s vampyr er en følsom og plaget figur som fyller oss med sympati samtidig som han skremmer vannet av oss.

Denne versjonen av Nosferatu er Werner Herzog’s hyllest til Murnaus klassiske stumfilm fra 1922. Handlingen følger det samme mønsteret, men her har Dracula-skikkelsen fått en tragisk dimensjon. Han påkaller like mye medlidenhet som frykt, og Klaus Kinski er fremragende som denne lidende skikkelsen. En vampyr med store indre konflikter og underlagt destruktive instinkter, men som likevel også er kjærlighetssøkende, menneskelig og trist.

En utrolig stemningsfull skrekkfilm fortalt i rolig tempo. Allerede fra åpningsscenen, når kameraet sveiper over inntørkede mumier akkompagnert av sang, forstår vi at monsteret i denne filmen ikke kommer til å være noen kjekkas med løstenner.

Dette er en av to filmer som vises på Cinematekets VAMPYRAFTEN . Vi viser også klassikeren fra 1922 – Nosferatu: A Symphony of Horror. Begge filmene er restaurert og digitalisert. (Miniartikkel om «Nosferatu» kommer)

Werner Herzog ble født i München i 1942, og er en av de viktigste tyske regissørene i dag. Han nevnes ofte som en av de sentrale personene bak «den nye tyske filmen» sammen med blant annet Rainer Werner Fassbinder og Wim Wenders. I tillegg til Nosferatu er Herzog kjent for filmer som Jakten på El Dorado (1975), Fitzcarraldo (1982) og Min beste fiende (1999).

TRAILER

FILMFAKTA
Regi: Werner Herzog, Tyskland/Frankrike 1979.
Med: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz
107 min. Farger. Nyrestaurert digital film.
IMDb: NOSFERATU: NATTENS VAMPYR