Once Upon a Time in America (Ondt blod i Amerika)

Sergio Leone brukte 13 år på sin siste, største og mest ambisiøse film. Han hadde etter sigende hele filmen, bilde for bilde, klar i hodet da han startet innspillingen – til og med mye av Ennio Morricones musikk var ferdigkomponert, slik at de kunne spille den på settet for å skape den riktige stemningen. 

Once Upon aTime in America forteller historien om en guttegjeng som slår seg opp på feil side av loven under forbudstiden på det amerikanske 30-tallet. Vi møter først Noodles (De Niro), Max (Woods), Cockeye (Forsythe) og Patsy (Hayden) i 1921; de er guttunger som bedriver alvorlige rampestreker i den jødiske delen av Brooklyn.

Filmen utspiller seg på tre tidspunkter: I ’21, i ’33, når Noodles kommer ut fra fengsel, og til slutt i 1968, når en aldrende Noodles vender tilbake til gamle trakter. De er egentlig en gjeng med tapere, men de er vakre tapere. For italieneren Leone har laget en forførende og nostalgisk film om vennskap og svik og baksiden av den amerikanske drømmen – grådighet og vold. ”Det var en gang” – dette er eventyret om Amerika, et vondt eventyr og et storslått, episk mesterverk forløst i Leones stiliserte bilder og Ennio Morricones forførende musikk.

 

Originaltittel: Once Upon a Time in America
Land: Italia/USA/Frankrike
År: 1984
Med: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Jennifer Connelly, Joe Pesci
Lengde: 228 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Utekstet