ØST FOR EDEN

James Deans rastløse og opprørske skikkelse, Cal, sliter tungt med at han ikke får farens anerkjennelse og respekt. Farens yndling er den prektige broren Aron.

Cal er en ung, følsom gutt som vokser opp på en gård i California sammen med sin bror og en autoritær far. Han søker kjærlighet og anerkjennelse hos faren, men blir stadig avvist. Det er broren som er farens favoritt. Denne brødrekonflikten, etter mønster fra Bibelens Kain og Abel, får snart fatale konsekvenser.

Øst for Eden var James Deans første store rolle og begynnelsen på hans vei til berømmelse som filmstjerne og sex-ikon. Selv om Dean først og fremt huskes for sine roller i Rotløs ungdom og Giganten, er denne filmen verdt å se for Kazans stilfulle visualisering av Steinbecks romanklassiker og ikke minst for James Deans sørgmodige blå øyne.

Dette er en av to JAMES DEAN-filmer i høstens prøgram. Den andre er Rotløs ungdom (1955), som ble spilt inn like etter Øst for Eden – men av bookinggrunner ble det ikke kronologisk rekkefølge på visningene. Miniartikkel om James Dean her

TRAILER

FILMFAKTA
Regi: Elia Kazan, USA 1955.
Med: James Dean, Raymond Massey, Julie Harris, Burl Ives. Engelsk språk. 115 min. Nyrestaurert digital kinofilm.
IMDb: ØST FOR EDEN