JAMES DEAN – rebell med hypnotisk tilstedeværelse

Nå får du to filmer med James Dean på Cinemateket! En kveld i 1955 suste James Dean avgårde til Salinas for å delta i et bilrace. På veien ble han smadret i sin sportsbil av en annen bil som kom fra siden. James Dean ble 24 år og rakk bare å spille i tre filmer – Øst for Eden, Rotløs Ungdom (1955) og Giganten (1956). Men det var likevel litt av noen spor han satte i filmhistorien.

Hans måte å spille på var enestående. Hver bevegelse, hver holdning, hver mimikk var et slag i ansiktet på skuespillertradisjonen. Han var uforutsigbar og hans fysiske uttrykk fulgte ikke alltid samtalen. Han kunne snakke og snu ryggen til kamera mens han avsluttet en scene og gjorde plutselige motstridende bevegelser. I en enkelt scene kunne han se ut som både Frankensteins sønn, et lite ekorn og en gammel mann. Han var en stor personlighet, med en vag og hypnitisk tilstedeværelse. Og publikum ble forført. Kvinnene falt som fluer og mennene identifiserte seg med ham.

Øst for Eden er nylig pusset opp og digitalisert, og Cinemateket har i tillegg fått tak i Rotløs Ungdom som vises på gammel filmrull. Mer om filmene her:

ROTLØS UNGDOM – tirsdag 9. desember
ØST FOR EDEN – torsdag 11. desember