RIO BRAVO

Klassisk western og Hollywood på sitt aller beste. En film hvor troen på det gode mot det onde fremdeles er sterk, og som underholder i en veldig avslappet stil – som bare Howard Hawks kan. Nyrestaurert og digitalisert film!

Med Rio Bravo (1959) laget Howard Hawks en av sine aller beste filmer. Den ble samtidig stående som den siste i sitt slag og markerte slutten på en epoke. Etter dette mistet den klassiske westernfilmen noe betydning, før regissører som Sam Peckinpah, Monte Hellman og Sergio Leone utfordret genren og tok den i nye retninger på 60-tallet.

Småbysheriffen John T. Chance (John Wayne) holder en fange fengslet i en liten by i Texas. Byen terroriseres av banditter som prøver å befri fangen, som er broren til sjefsskurken. Chance avviser først tilbud om hjelp, men etterhvert innser han at dette kan komme godt med – selv om det er fra en kvinne (Dickinson), alkoholiker (Martin) og en ung syngende cowboy (Nelson).

Et topplag av skuespillere og den ene minneverdige scenen etter den andre (enten det er suspense, komedie eller et sangnummer), sikrer denne filmens klassikerstatus. Den har inspirert utallige filmer i ettertid. Howard Hawks laget to westernfilmer etter dette, som sammen danner en løs trilogi, hvor Rio Bravo står igjen som mesterverket.

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=RlAF1DPLIAI&w=500]

FILMFAKTA
Regi: Howard Hawks, USA 1959
Med John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ward Bond
Musikk Dimitri Tiomkin
Utenlandsimport. Format: DCP – nyrestaurert digital kinofilm
141 min. Eng tale. Utekstet.
IMDb: RIO BRAVO