ROMA

Federico Fellini gir oss et frodig, treffsikkert og ironisk portrett av Roma. Barmfagre prostituerte, motebevisste prester, ville komikere, hysteriske filmarbeidere, seksuelt frustrerte ungdommer og en by preget av kaos og vitalitet. Nyrestaurert og digitalisert film!

Minner fra Fellinis eget møte med byen under fascismen er satt sammen med brokker fra dagens heseblesende storbyliv og sekvenser som viser byens årtusenlange historie.

Federico Fellini‘s Roma er en slags plotløs selvbiografisk hyllest til Roma, med Fellinis egen fortellerstemme og en blanding av dokumentaropptak og fiksjon. Filmen slentrer fra episode til episode, og starter med regissørens unge år da han ankom et Roma under Mussolinis styre i 1931. Stefano Mayore spiller Fellini som barn, når han besøker byen på klassetur og blir betatt av Roma. Som 18-åring flytter den unge Fellini (spilt av Peter Gonzales) inn i en leiegård i byen og blir kjent med nabolagets originale karakterer.

Miniartikkel om Fellini: FELLINI x 2

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=uF9oUf-1RoI&w=500]

Hendelsene som utspiller seg veksler mellom fortid og samtid. Vi møter blant annet et 70-tallsfilmteam som lager film om Roma. Fellini tar også med segmenter av romersk historie og politikk, samt en improvisert tale fra Gore Vidal. Denne reisen tar oss innom både en utendørsrestaurant, en kino, en konsertsal og et bordell. I en berømt surrealistisk sekvens ser vi en gruppe kirkelige samles for et spektakulært katolsk moteshow.

FILMFAKTA
Italia/Frankrike, 1972
Regi: Federico Fellini
Med: Britta Barnes, Peter Gonzales Falcon, Fiona Florence
Italiensk tale, eng tekst. 128 min. Format: DCP (digital kinofilm) – nyrestaurert!
IMDb-info: ROMA