Samlerne og jeg

Bli kjent med en annerledes side av Frankrike gjennom menneskene som lever av søppel og ting som andre har forkastet. “Samlerne” er en broket forsamling – noen samler og sanker for å overleve, noen samler fordi det er gøy, og andre gjør det på pur djevelskap.

Samlerne og jeg er en perle av en film, og har vunnet flere gjeve priser. Agnes Varda reiser rundt med sitt DV-kamera, og er selv sterkt til stede med sin eksentriske humor og entusiasme. Dette er en personlig og reflekterende dokumentar, som samtidig er en politisk demonstrasjon på sin egen stillferdige måte.

Den nå 81 år gamle Agnés Varda er en innovativ filmskaper med en lang rekke filmer på merittlisten. Hun regisserte og skrev La Pointe-courte (1954) uten særlige forkunnskaper når det gjelder film. Den narrative strukturen i dette verket påvirket senere stilen til de franske nybølge-filmene, og Varda blir selv assosiert med denne bevegelsen, spesielt med tanke på filmene Cléo de 5 à 7 (1962) og Le Bonheur (1965).

Denne filmen er en del av dokumentarserien SØPPEL, KUNST OG GJENBRUK på Cinemateket i vår. Klikk link for mer info om hele serien!

Originaltittel: Les Glaneurs et la Glaneus
Land: Frankrike
År: 2001
Med: Bodan Litnanski, Agnès Varda, Francois Wertheimer
Lengde: 1 t 22 min
Tale: Fransk tale