SOVEVOGNSMORDET – restaurert

BILLETTER | Åpent 17.30 | Film 18.00 | Kr. 70,-

OBS: På grunn av smittevern er det begrenset plass i salen og kasse uten kontanter (kun kortterminal). Vi oppfordrer til billettkjøp på nett, for de som kan det

På et nattog med kurs for Paris fører en raknet nylonstrømpe til at to ungdommer blir kjent. Benjamine Bombat (med kallenavnet Bambi) er en temperamentsfull frøken på vei til Paris for å begynne i ny jobb. Daniel er på flukt etter en mislykket eksamen. Bambi lar sin nye, billettløse venn få låne en ledig køye i kupé 2, som hun deler med en tilfeldig gjeng: en mislykket skuespillerinne, en svett forhandler av kjøkkenutstyr, en forførerisk kosmetikkselger og en anonym mann i dress. Når Bambi og Daniel forlater toget, blir det oppdaget et lik i sovevognen.

Costa-Gavras’ debutfilm er et elegant mysterium, med strålende skuespillerprestasjoner, av blant andre Yves Montand og Simone Signoret. I motsetning til Costa-Gavras’ senere filmer så er Sovevognsmordet mer eller mindre renset for politisk engasjement. Tilbake står en uvanlig fiffig thriller som er ganske stramt bygget opp, men med fine humoristiske øyeblikk.

Soundtracket er dristig og uvanlig, med både hammondorgel, gitarer med surfepreg, hylende fioliner og nervøse celloer. En opplevelse i seg selv.

FILMFAKTA
Regi: Costa-Gavras, Frankrike 1965.
Med: Yves Montand, Simone Signoret, Jacques Perrin, Cathrine Allegret.
95 min. Fransk tale, engelsk tekst. Format: Digital film

IMDb: SOVEVOGNSMORDET