STALKER m/ innledning av Per Kvist

En legendarisk, filosofisk og stillferdig science fiction-film, som finner sted i et postapokalyptisk område, hvor naturlovene er satt ut av kraft. Noe underlig har skjedd der. “Sonen” er sperret av og strengt bevoktet av militære. Inn i dette farlige området følger vi karakterene Forfatteren og Professoren, som begge håper at reisen skal gi dem ny livsgnist. Med seg har de en “stalker”. En veiviser som kjenner kunsten å bevege seg gjennom det uforutsigbare landskapet. Målet for reisen er et rom i sentrum av sonen, der myten forteller at ens innerste ønsker vil gå i oppfyllelse. Stalker kan tolkes som en allegori over forholdet mellom kunst, vitenskap og tro. Helt siden premieren i 1979 har kritikere og filmvitere lett etter skjulte meninger i filmen. Særlig sonen har fått mange forskjellige tolkninger.

INNLEDNING V/ PER KVIST
Per Kvist er dekan ved Fakultet for Kunstfag på UiA. Han holder et miniforedrag om regissør Andrej Tarkovskij og Stalker før filmen (15 min).

ANDREJ TARKOVSKIJ
Den russiske filmskaperen Аndrej Аrsenjеvitsj Таrkovskij (1932-1986) er en av de viktigste og mest innflytelsesrike personene i sovjetisk filmhistorie. Filmene hans kjennetegnes ved metafysiske temaer, lange sammenhengende filmopptak og visuelt nydelige bilder, ofte som drømmeaktige tablåer. Han er mest kjent for filmene Solaris (1972), Speil (1975), Stalker (1979) og Offeret (1986).

[youtube_sc url=»https://www.youtube.com/watch?v=GM_GOpfEQUw»]

FILMFAKTA
IMDb: STALKER
Regi: Andrej Tarkovskij, Sovjetunionen 1979.
Med: Aleksandr Kaidanovskij, Anatolij Solonitsin, Nikolai Grinko.
Russisk tale, engelsk tekst. 2t 40min. Format: Digital kinofilm.