THE PEARL BUTTON

The Pearl Button er et voldsomt rørende og tankevekkende verk, utsøkt komponert og fortalt, med både en personlig stemme og et filosofisk budskap. Patricio Guzmáns forrige dokumentar Nostalgia for the Light (vist på Cinemateket i 2014), stilte kosmiske betraktninger om vår plass i universet opp mot den konkrete og bestialske massemord-historikken som ligger begravet under den knusktørre Atacama-ørkenen i teleskopenes nabolag.

I The Pearl Button viderefører Guzmán den samme tematiske tråden om tragedier i nyere chilensk historie, og benytter igjen naturen (denne gangen vann) og den chilenske geografien som motiv. The Pearl Button binder fortidens og nåtidens tragedier sammen i beretningene om både urbefolkningens og Allende-tilhengerenes nedslaktning. Med vannets omskiftelige og evige tilpasningsdyktighet som metafor for den uunngåelige reisen nasjonens traumer må ta mot forsoning, skaper Guzmán en usedvanlig rik dokumentar.

Intro v/ Patricio Silva
Patricio Silva er opprinnelig fra Chile, men han har vært bosatt i Norge i 18 år. Han driver til daglig Café Mestizo med sin kone. Patricio er en pådriver for arrangementer knyttet til spanskspråklig, latinamerikansk kultur både i Kristiansand og Oslo. Han er også en aktiv politiker, og en ivrig forkjemper for demokrati, menneskerettigheter og solidaritet.

FILMFAKTA
Regi: Patricio Guzmán, Chile 2015.
Dokumentar. 82 min. Originaltittel: El botón de nácar.
Spansk tale, norsk tekst. Format: Digital kinofilm.
IMDb: THE PEARL BUTTON