The Secret of Kells

Lille Brendan blir utdannet av sin onkel Callach, som forventer at Brendan skal følge i hans fotspor i klosteret. En dag møter Brendan munken Aidan, en stor illustratør som forteller ham hvor viktig kunsten er og oppfordrer Brendan til å bruke fantasien. En dag bestemmer Brendan seg for å forfølge drømmen sin om å fullføre Book of Kells – en gammel evangeliebok som er kjent for sine mange og vakre illustrasjoner. På sin reise gjennom en magisk skog, må ha stå ansikt til ansikt med sin største frykt.

Spenstig animasjonskunst kombineres med viktig kulturhistorie i denne filmen. Munkesamfunnet i irske Kells forbereder seg på vikingenes inntog ved å forskanse seg bak høye murer. Den unge gutten Brendan får liten mulighet til å utfolde seg under disse omstendighetene, men virvles snart inn i et eventyr som involverer mørke krefter, kulturkamp og den besnærende feen Aisling. Filmen bygger på historiske teorier rundt opphavet til The Book of Kells, en illustrert bibel som er blant Irlands største kulturskatter, og kombinerer på en virtuos måte motiver fra denne boka med moderne animasjonskunst.

The Secret of Kells er en irsk animasjonsfilm som er så vakkert laget at noen har problemer med å holde tårene tilbake. Filmen ble nominert til Oscar for beste animasjonsfilm i 2009. Filmen passer for voksne og litt eldre barn fra 12 år og oppover.

Visningen er et samarbeid mellom UiA / AINE (Agder Irish Network) og Cinemateket i Kristiansand, og er en del av universitetets «Irske dager» i uke 9 og 10. Det blir en kort innledning ved Charles Armstrong.

Originaltittel: The Secret of Kells
Land: Irland
År: 2009
Med: Evan McGuire, Brendan Gleeson, Mick Lally m.fl.
Lengde: 1 t 15 min.
Tale: Engelsk