THE WILD ONE

Rebelsk og romantisk kultklassiker fra 50-tallet, som sjokkerte publikum i sin samtid. Marlon Brando spiller en fantastisk, grublende, rastløs motorsykkelrebell i en av sine tidligste roller.

Johnny og hans ville motorsykkelgjeng invaderer en liten, søvnig 50-talls by i California. Den unge motorsyklisten i lærjakke og skinnstøvler er hypp på å lage opprør. Men så faller han pladask for Kathie, en ordentlig pike som har en politimann til far. Mye står på spill, Johnny må kjempe mot en psykotisk rival og opplever fiendtlighet og fordommer fra folk i byen. Samtidig ulmer lidenskapen, og er i ferd med å eksplodere.

The Wild One har blitt en lett komisk kultfilm i dag, men i samtiden var den sjokkerende og kontroversiell. Den ble forbudt å vise, blant annet i Norge og England. Man mente at filmen satte et dårlig eksempel for ungdommen, og fryktet en glamorisering av opprør og fremvekst av antisosiale subkulturer. Men filmen ble en klassiker og banet vei for senere storfilmer som Rebel Without a Cause (1955), Jailhouse Rock (1957) og Easy Rider (1969).

FILMFAKTA
Regi: Laslo Benedek, USA 1953
Med: Marlon Brando, Mary Murphy, Robert Keith
1 t 19 min. Engelsk tale, utekstet. Nyrestaurert digital kinofilm.
IMDb-info: THE WILD ONE
Programhefte.