Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz var Judy Garlands gjennombruddsfilm. Basert på en bok av L. Frank Baum, var det denne filmen som gjorde eventyrlandet Oz og alle dets rare innbyggere til en kulturell arketype. Filmen er fremdeles en elsket klassiker med tidløs sjarm og et referansepunkt innen populærkulturen.

Judy Garland er Dorothy som når hunden hennes Toto trues med en tidlig død, ønsker seg til et sted bakenfor regnbuen – og havner der. I Oz blir hun tatt i mot som en heltinne for ved ankomst tar hun nemlig knekken på den onde heksen fra Øst, men snart er idyllen over. En annen heks, som er like ond som den første, har blinket seg ut Dorothys rubinrøde sko og dreper gjerne for å få kloa i dem. Dorothy lengter hjem til trygge Kansas, og den eneste som kan hjelpe henne er Trollmannen. Hun legger i vei for å finne ham, i følge med tre andre som også savner noe de gjerne skulle hatt.

Innspillingen av Trollmannen fra Oz var ganske turbulent. Victor Fleming er den som krediteres som filmens regissør, men det var faktisk hele fem (!) involvert. Fleming tok over etter at George Cukor, Norman Taurog, Richard Thorpe og King Vidor, som slett ikke var noen amatører, fikk fyken. Alt bråket til tross, da filmen gikk opp på kino, ble den en durabelig suksess. I ettertid har historien vært til inspirasjon for både George Lucas’ Star Wars og David Lynchs Wild at Heart.

Filmen vises under Barnefilmfestivalen. Visningen er i sal 7 på Fønix og billetter kan kjøpes på nett.

 

Originaltittel: The Wizard of Oz
Land: USA
År: 1939
Med: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton
Lengde: 103 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Ingen