WAJIB – intro v/ Palestinakomitéen

Wajib er et familiedrama om hva det vil si å være palestiner i dagens Israel. Shadi, en palestinsk arkitekt bosatt i Italia, er tilbake i hjembyen Nazareth for å hjelpe til med søsteren Amals bryllup. Mens Shadi og faren kjører rundt i familiens gamle Volvo med bryllupsinvitasjoner, er han nødt til å forholde seg til alt han misliker med stedet han har flyttet fra: det vanskelige forholdet til faren, konservative holdninger i nabolaget og – boblende under overflaten – den israelske undertrykkingen av Palestina.

Filmen Wajib («plikt» på arabisk) er jordnær og lavmælt både i dialogen og i det visuelle uttrykket. Det er en film som tar seg god tid i skildringen av den hjemvendte sønn Shadi og hans kompliserte forhold til faren og til landet han elsker og hater. Den viser også to av Annemarie Jacirs fremste styrker som filmskaper: arbeidet med skuespillerne og evnen til å lage gode manus.

Filmvisningen er et samarbeid mellom Palestinakomitéen, Amnesty og Cinemateket. Det blir en kort innledning v/ Palestinakomitéen før film.

FILMFAKTA
Regi: Annemarie Jacir, Palestina/Frankrike/Colombia 2017.
Med: Mohammad Bakri, Saleh Bakri, Tarik Kopty.
96 min. Arabisk tale, engelsk tekst. Format: Digital kinofilm.
IMDb: WAJIB