HARRY DEAN STANTON x 2

I fjor mistet filmverdenen en bra mann, når skuespiller og musiker Harry Dean Stanton (1926 – 2017) gikk bort. I løpet av sin lange karriere har han spilt i over 200 filmer og TV-serier. Han var alltid litt på siden av det etablerte og hadde noe nydelig, bohemsk ved seg. Han blir ofte nevnt som en av de fremste amerikanske karakterskuespillerene, og spilte ofte litt uvanlige og eksentriske biroller, med en enorm tilstedeværelse.

Hans livs hovedrolle var i Wim Wenders’ mesterverk Paris, Texas (1984), hvor han spiller den bortkomne Travis. Andre kjente roller var som etterforskeren Johnnie Farragut i David Lynchfilmen Wild at Heart (1990), som del av mannskapet på romskipet i Ridley Scotts Alien (1979) og ikke minst som trailerpark-innehaveren Carl Rodd i siste sesong av Twin Peaks (2017). I februar 2018 kunne du se Stanton på kino i hans livs siste rolle som Lucky, hvor han spiller mot sin gode venn og kollega David Lynch.

Det har vært mange filmer med Harry Dean Stanton på Cinemateket de siste årene. Vi husker ham bl.a. i Paris,Texas, The Straight Story, Wild At Heart, Jesu siste fristelse, Inland Empire og Alien. I vårens program hyller vi mannen med to av hans karakteristiske biroller.

PRETTY IN PINK – 15. mars kl 18.00
FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS – 16. mai kl 18.00