JEAN-PIERRE JEUNET x 2

Cinemateket gir deg to magiske trylledrikker fra Jean-Pierre Jeunet: De fortapte barns by og Den fabelaktige Amelie fra Montmartre. Jeunet er en selvlært fransk filmregissør født i 1953. Han jobbet en stund med TV-reklamer og videoklipp, og gjennom dette møtte han sin gode regissørkollega, designeren og tegneren Marc Caro. Sammen er de kjent for fantasirike, absurde og lekne filmer med en utsøkt vakker og fargerik scenografi, basert på svært originale manuser.

I 1991 kom deres første spillefilm Delikatessen, som ble en enorm suksess til regissørenes store overraskelse. Da kunne de realisere sitt 10 år gamle prosjekt De fortapte barns by, som ble mottatt med begeistring i 1995. Denne filmen var ment som en barnefilm, men noen kritiserte den som altfor “mørk”. Da svarte regissørene at “den er ikke mørkere enn Pinocchio eller Bambi”. Så stod Hollywood for tur og Jeunet laget Alien: Resurrection i 1997.

Tilbake i Frankrike laget han den mer personlige Den fabelaktige Amelie fra Montmartre som ble den største verdenssuksessen i fransk films historie. En ekte magisk trylledrikk, som vant utallige priser.

Senere har han også lykkes med filmer som En langvarig forlovelse (2004), Micmacs – det glade vanvidd (2009) og The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013) som vi håper å få til Cinemateket i et annet semester.

Mer info:
Filmene: DE FORTAPTE BARNS BY  (11. sept) / DEN FABELAKTIGE AMELIE  (16.sept)
IMDb: JEAN-PIERRE JEUNET