DE FORTAPTE BARNS BY

Surrealistisk eventyr for voksne. Vi møter en skrulling som stjeler drømmer fra barn, fordi han ikke kan drømme selv. Regissøren er Jean-Pierre Jeunet, som også står bak den fabelaktige Amelie.

På en plattform i havet bor den onde professor Krank sammen med sine underlige hjelpere: seks identiske kloninger, den lille sjefete frøken Bissmuth og Irvin, en snakkende hjerne som lever i et akvarium. Krank har ikke evnen til å drømme, og får derfor sine medhjelpere til å kidnappe barn for å stjele deres drømmer. Plutselig blir den lille gutten Denrée borte, og hans dumsnille storebror One legger ut på jakt etter ham. Med seg på ferden får han den foreldreløse piken Miette, som under ledelsen av et siamesisk tvillingpar livnærer seg på tyveri. Sammen må de forsere onde dverger, kloninger og andre lugubre vesner.

Filmen er et surrealistisk eventyr med umåtelig vakkert fotografi og en scenografi uten sidestykke. Eventyret utspiller seg i noe man kan kalle en retroframtid. Det foregår i en parallell tidssone snarere enn i fortid eller fremtid.

De kreative regissørene Jean Pierre Jeunet og Marc Caro  har gitt oss nok en film  (etter Delikatessen) som klistrer seg til netthinnen for resten av livet.

TRAILER

FILMFAKTA
Frankrike, 1995. Regi: Jean-Pierre Jeunet og Marc Caro
Med: Ron Pearlman, Judith Vittet, Domonique Pinon, Daniel Emilfork. 112 min. Fransk tale, norsk tekst. Analog film.
IMDb: DE FORTAPTE BARNS BY