JOHN CLEESE x 2

VANVIDD OG LANGE LEMMER. Britenes hengslete sjarmør John Marwood Cleese (f. 1939) ble internasjonalt berømt som medlem av Monty Python og med TV-serien Hotell i særklasse på 60- og 70-tallet. Mannen er både skuespiller, skribent og filmprodusent. Det opprinnelige familienavnet var faktisk Cheese, men hans far Reginald Cheese skiftet navn da han gikk inn i hæren.

Suksessen startet for John Cleese med det satiriske TV-showet The Frost Report på 60-tallet. Like etter oppstod Monty Python, og denne crazy truppen var ansvarlig for den helt nye “syke humoren” som oppstod med Monty Python’s Flying Circus, TV-showet som bestod av de mest absurde sketsjer. Og så kom Monty Pythons fire filmer: And Now for Something Completely Different (1971), Monty Python and the Holy Grail (1975), Life of Brian (1979) and The Meaning of Life (1983).

John Cleese har vært med i utallige filmer, men vi må nevne de corny komediene Clockwise (1986) og A Fish Called Wanda (1988) som ble hit’er på kino og leievideo i 80-årene. I det siste har John Cleese bl.a. vært med i to James Bond-filmer, to Harry Potter-filmer og tre runder med Shrek. Se ham på Cinemateket i høst!

MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL  – 25. oktober
A FISH CALLED WANDA  – 22. november