MICHAEL HANEKE x 3

Michael Haneke (f. 1942) er en original filmskaper med stor interesse for psykologi. Han tør å strebe etter en filmestetikk som skal stimulere til etisk selvrefleksjon. Han har en dvelende klipperytme og lange tagninger som gjør at publikum kan ta og føle på stemninger og sinnstilstander. Haneke er også kjent for å ikke ty til eksplisitte voldsscener, men la vesentlige hendelser skje utenfor filmbildet, slik at publikum bare hører lydene mens de hviler øynene på inventar eller ubetydelige ting. Dette skaper en helt spesiell og sterk virkning.

Haneke er fra Østerrike, og på Universitet i Wien studerte han filosofi, psykologi og drama. Han er kjent for thrillere og mørke dramaer som Bennys Video (1992), Funny Games (1997), Pianolærerinnen (2001), Skjult (2005) og Det hvite båndet (2009).

Filmene vekker som regel avsky hos pubikum, men de er samtidig fiffige, intelligente, kunstneriske og interessante. De får oss til å tenke og reagere. Det er umulig å være likegyldig til en Haneke-film. De senere årene har han laget varmere filmer, som den utrolig vakre Amour (2012) og hans nyeste film Happy End (2017), som begge har Isabelle Huppert og Jean-Louis Trintignant i hovedrollene.

Høstens filmer av Michael Haneke:
FUNNY GAMES – 13. oktober
SKJULT – 30. november